Premis

¿Menys dóna una pedra? vol. 2 - Magatzem Vitivinícola per Celler Lagravera a Alfarràs, Lleida

L'obra del magatzem per al celler Lagravera, situada a Alfarràs, Lleida, consisteix en la reforma parcial d'una nau de l'any 54, un antic taller de reparacions per a camions, que s'ha de convertir en el magatzem de producte acabat. El magatzem, lluny d'apartar del criteri low-cost del celler, es desenvolupa en el mateix sentit, a través de la reutilització de materials sobrants de la construcció i amb solucions constructives low-tech, smart solution, assegurant així la sostenibilitat econòmica i ambiental de l'edifici, fent complir l'afirmació less (money) is more. Juga amb el llenguatge del celler, però amb un caràcter més relaxat, de colors neutres, ja que més que un espai d'activitat, és un espai de repòs. L'espai s'estructura en tres parts: l'àrea de gestió logística, on s'organitzen els processos de sortida i entrada de producte; la nevera, compartimentada horitzontalment, on a la part superior ia temperatura controlada es guarda l'excedent de vi en bóta, en un espai translúcid que actua de llum, mentre que a baix el vi en ampolla reposa en la foscor; i finalment l'estoc, organitzat en dos nivells, permet emmagatzemar el producte acabat i paletitzat. La nau aprofita l'estètica d'una instal·lació elèctrica preexistent per establir un joc de lluminàries de baix consum que emfatitzen l'estoc, leitmotiv del projecte, que apareix com una franja blanca sobre paviment gris, i que puja per la paret per esdevenir un screen on projectar imatges corporatives, en època de baix estoc. Amb l'objecte d'acollir un espai de magatzem per al celler Lagravera, aquest projecte de rehabilitació d'una nau original dels anys cinquanta s'ha basat en els criteris bàsics per a la guarda i l'operativitat logística de material i producte agroalimentari acabat. Per això, s'han utilitzat acabats en poliuretà BASF per al paviment i part dels tancaments verticals, per oferir màxima estanqueïtat en un espai humit com aquest, així com per optimitzar la neteja del mateix. Si en el previ disseny del celler es van utilitzar colors identitaris i cridaners, en aquest magatzem s'ha buscat una imatge més neutra que busca la tranquil·litat que mereix l'envelliment del vi. D'una banda, l'espai de treball mostra la ruda solera de formigó, així com la fàbrica original de maó, per mitjà d'un tractament d'una capa de poliuretà transparent. De l'altra, els espais tancat, com la nevera, o l'àrea d'estoc s'han resolt amb un paviment continu de poliuretà BASF de color blanc, RAL 9016, perquè emfatitzin la seva pròpia definició i resultin més lluminosos.

Menció
Premi BASF d'Arquitectura
Datos

Modalidad Edificis d'ús no residencial de promoció privada.

Uso

Autores
Arquitectura
  • Relja Ferusic
  • Carles Sala
  • Sala Ferusic