Premios

Restaurant Sant Giovese

Situat en una antiga pastisseria al cor de Mataró, el restaurant Sangiovese ocupa una superfície de 385m². El fet de disposar d’un local rectangular obligava una distribució en diferents zones de forma progressiva. El repte era aconseguir un restaurant amb un ambient càlid que tingués caràcter i personalitat; un tant de clàssic però aleshores modern, un reflex de la cuina d’autor que fan.

El vidre i el cortinatge han estat la solució aplicada per aconseguir dividir el espais però no trencar la coherència estètica. D’un local gran i fred es va compartimentar per fer menjadors petits, utilitzant pilars folrats, bufet i la càmera de vins. Els colors utilitzats són el gris, l’albergínia i el pistatxo –a la cuina-. Una barreja de sobrietat, minimalisme i la creació d’ambients càlids, aconseguits amb teixits i mobles de banús, contrasten la materialitat freda de l’entorn.

S’han aplicat al local petits matisos que doten l’ambient d’una gran càrrega visual i cromàtica gracies el RGV. Aquest s’ha situat perpendicularment a la paret, pintada de color blanc, amb la finalitat de projectar-hi gradualment llum de color vermell, blau o verd – els colors es poden combinar creant fins a 63 escenes diferents-. El sostre s’ha pintat amb gris grafit per aportar intimitat i aconseguir certa difuminació del mateix degut a la seva poca alçada. Cal destacar la placa delta fonoabsorbent que hi ha col·locada per evitar reverberància.

S’ha respectat la façana original de pedra, afegint-hi únicament portes de vidre i un cortinatge que insinua un ambient íntim.

La sala d’espera disposa de dos grans sofàs de pell, un de color albergínia i l’altre cru. També hi ha dues tauletes sobreposades, una de fòrmica color pistatxo texturada i una altre de banús natural. Un espai d’ambient íntim complementat amb la il·luminació d’una làmpada de pantalla negra de grans dimensions.

Conclou la entrada una barra de banús i un moble contenidor, de línees geomètriques, ubicat a la paret de darrera. La barra es completa amb un mòdul superior amb la finalitat de crear verticalitat i amagar una font de llum per il·luminar l’espai. Com a detall lumínic cal destacar el fil de llum situat al peu de la barra amb la intenció de fer que visualment el volum floti.

La entrada es separa del menjador mitjançant una paret de vidre i una llar de foc amb espelmes que provoca una sensació de calidesa a la zona d’espera. Respecte a la paret de vidre, cal destacar el cortinatge tornassolat, que provoca un efecte colorista i transparent jugant amb els mateixos tons.

El client accedeix al menjador per trobar-se amb taules de formes i tamanys diferents. El joc d’estovalles és de color gris clar i les cadires són de roure blanc. També hi ha diferents mobles per al servei amb el mateix sistema d’il·luminació vermella a la part inferior que a la barra de l’entrada.

Els dos menjadors es divideixen a través d’una càmera de vins refrigerada feta en vidre tractada com si fos una peixera. A la part dreta hi ha un reservat que es pot tancar de diferents maneres, amb tancament de fusta o cortinatge segons l’ocasió. La separació entre el menjador i la cuina és una gran mampara de color blau que permet veure la cuina i la elaboració dels plats.

El bany conserva un ambient intimista; amb ceràmica rectificada, moble de banús i amb un mirall il·luminat per darrera. Les portes dels banys tenen una gran càrrega de disseny gràfic on la indicació de l’home i la dona està escrita verticalment en diversos idiomes.

Els punts de llum directa i làmpades quadrades es distribueixen per tot el local. Un espai visualment uniforme però amb uns sectors molt ben diferenciats: calidesa a la recepció, comoditat en el menjador i funcionalitat a la cuina. Una sensació de frescor i fluïdesa trobada al cor de Mataró.

Finalista
XI Edición del Premio Puig y Cadafalch
Datos

Modalidad

Uso

Dirección C/ San Josep, 31
Mataró
Barcelona (España)

Autores
Arquitectura
  • Xavier Martin