Premios

19 Habitatges de protecció oficial en règim de lloguer al carrer Àngel Guimerà, Sant Just Desvern

1. GENERALITATS

OBJECTE DE LA MEMÒRIA

L'objecte de la present Memòria és descriure el FINAL D’OBRA d'un Edifici en volumetria especifica de 19 Habitatges Tutelats de Protecció Oficial en Règim de Lloguer i 13 Trasters (1 comunitari), de planta baixa i tres plantes pis, al carrer Àngel Guimerà 1-3, A Sant Just Desvern. Aquesta actuació correspon a l’Edifici “D” com a ampliació de l’actuació portada a terme l’any 2001-2002, referent al Pla Especial de l’any 1999, amb els edificis “A” i “B” de reforma i ampliació i de l’edifici “C” d’obra nova.

Al mateix temps S’HA REALITZAT l’enderroc d’un cos edificat de planta baixa, amb un total de 122,00 m², que correspon als antics vestidors i banys, que s’utilitzaven com annex de la capella, i que actualment tenen ús exclusiu de TRASTERS.

PROMOTOR

El Promotor de l'Obra és la societat PROMOCIONS MUNICIPALS SANTJUSTENQUES, S.A. (PROMUNSA) amb N.I.F. A-59153494 representada per En Enric Camats i Tafalla, en possessió del DNI 38048992T, domiciliada a la Ctra. Reial 106, Edifici Wladen-7, locals 6-7. 08960 Sant Just Desvern.

DISPOSICIONS RELATIVES AMB L’ÚS DE L’EDIFICI

Aquest edifici compleix les normatives vigents en relació a la construcció i en especial esment a les següents disposicions als Centres Tutelats:

Desplegament de la Llei 20/1991, de 25 de Novembre, de Promoció de l’accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques, i d’aprovació del Codi d’accessibilitat.

Decret 135/1995, de 24 de març, del Departament de Benestar Social (DOGC núm. 2043, 28/04/1995) (C.E. DOGC núm. 2152, 10/01/1996)

Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del Sistema Català de Serveis Socials, del Departament de Benestar Social (DOGC núm. 2237, 31/07/1996): • Annex

Habitatges tutelats per a la gent gran. Definició: són establiments que es composen d’un conjunt d’habitatges, reduïts o complerts, en número variable i amb estances d’ús comú. Ofereixen un servei d’acolliment alternatiu a persones grans autònomes, les circumstàncies socials familiars de les quals no els permet romandre en la pròpia llar.

DESCRIPCIÓ DEL SOLAR

FORMA I ORIENTACIÓ

El solar de la present actuació té forma de trapezi rectangular mossegat a la part inferior dreta per l’edifici “A” de l’actuació de l’any 2001-2002, El perímetre inferior correspon a la façana sud, el superior a la façana nord, el dret a la façana est i l’esquerra a la façana oest

DIMENSIONS DEL SOLAR

El solar té un perímetre regulador, en línia amb l’edifici “A” existent, de 22,00 m. Un perímetre, coincidint amb el llindar nord, fraccionat en dos trams de 18,30 m i l’altre de 19,30 m. Els laterals est i oest son de 13,20 m i 13,80 m respectivament.

El perímetre regulador del solar del Pla Especial on es situa l’edifici te una superfície de 560,72 m²

El solar es planer sense desnivells apreciables.

SUPERFÍCIE

Així doncs, la superfície del perímetre regulador del solar és de 560,72 m². Amb una ocupació màxima de 424,50 m²

SERVEIS URBANÍSTICS

El solar té tots els serveis urbanístics necessaris per a complir les condicions de solar definides en la Llei del sòl. Disposa d'enllumenat públic, abastament d'aigua i electricitat a peu de parcel·la, accés rodat asfaltat i vorera definida de formigó. Ja que forma part d'un conjunt d’edificis ja construïts dins d’un Pla Especial d’Equipaments. Aquests serveis venen donats des del carrer Àngel Guimerà 1-3.

DISPOSICIÓ I PROGRAMA DE NECESSITATS

PROGRAMA DE L'EDIFICI

La planta conté 5 habitatges de dos cossos quadrats desplaçats amb dos habitatges simètrics cadascun d’ells. El cinquè habitatge s’articula sobre l’eix (traça) que defineix el camí peatonal tangent del parc del mil·lenari.

Aquest eix s’emfatitza mitjançant la duresa del material emprat, ja que es manté l’obra de maçoneria (amb pedra natural de Tarragona) contraposada amb la que recorre tots els murs del parc. Les obertures d’aquest mur son petites i s’articulen anàrquicament per reforçar aquesta duresa.

L’edifici es de planta baixa (amb 4 habitatges) i tres plantes pis (amb 5 habitatges), amb un total de 19 Habitatges Tutelats.

La planta coberta es accessible, amb una sala habilitada com a bugaderia i una de les terrasses protegides conté les plaques solars per donar compliment al Decret 21/2006.

Tots els habitatges compleixen el decret 259/2003, de 21 d’octubre de la Generalitat de Catalunya, REQUISISTS MÍNIMS D’HABITABILITAT EN EDIFICIS D’HABITATGES.

PLANTA BAIXA

La planta Baixa conte 4 habitatges i el vestíbul d’accés. Per donar privacitat a aquests habitatges s’ha projectat un tancament de llistons de fusta fins a l’alçada de 2,40 m, que protegeix la sortida del menjador-sala i el dormitori. El vestíbul també te una entrada protegida.

La Planta Baixa disposa del nucli d’escala (amb una estesa de 30 cm i un front de 16 cm), ascensor adaptat, armaris d’instal·lacions elèctrics, aigua i telecomunicacions (RITI), cambra de residus i tres trasters individuals i un comunitari de mals endreços.

El nucli de comunicacions vertical, amb una escala i un ascensor adaptat, no te vestíbul d’independència, ja que l’evacuació en sentit descendent es de 12,20 m < 14 m d’alçada d’evacuació. (CTE-SI).

L’habitatge 4 de la Planta Baixa te una terrassa-pati accessible des del dormitori. L’alçada d’aquesta planta, de forjat a forjat, es de 3,05 m, amb una alçada lliure de 2,70 m.

PLANTA TIPUS (PRIMERA, SEGONA I TERCERA)

Aquestes plantes repeteixen exactament el mateix programa de la planta baixa, amb cinc habitatges. El cinquè habitatge ocupa la part del vestíbul i traster comunitari de la planta baixa. Els armaris d’instal·lacions es converteixen en un registre i conté tres trasters de mals endreços.

PLANTA COBERTA

La Planta Coberta es accessible i conté la cambra per l’acumulador d’ACS, que prové de les plaques solars. També s’hi troba la cambra de maquinària d’ascensor i la reserva d’espai pel compliment del reglament de telecomunicacions (RITS).

S’ha previst un espai tancat per la bugaderia comunitària, amb sortida a la terrassa.

La Planta Coberta conté els estenedors exteriors a raó de 3,5 m/l per habitatge.

COMUNICACIONS VERTICALS

La Comunicació Vertical es realitza mitjançant un nucli d'escala i ascensor per les plantes d’habitatges. L’ascensor es elèctric, de dimensions de 1,10x1,40, amb sala de màquines lateral a coberta. L’escala d’accés als habitatges, ventila directament a la façana del camí del parc del Mil·lenari.

JUSTIFICACIÓ DE LA DENSITAT D'HABITATGES

El planejament no contempla un nombre mínim de densitat d’habitatges. El projecte conté 19 habitatges

JUSTIFICACIÓ DE LA RESERVA DE LES PLACES D’APARCAMENT

El projecte no conté places d’aparcament.

Es justifica la no reserva de places d’aparcament en que en el Projecte realitzat en data Març del 2001, redactat pel mateix tècnic, consistent en la Reforma, ampliació i Obra Nova de 3 Edificis amb 65 Habitatges Tutelats i Serveis per a la Gent Gran, conjuntament amb el Projecte realitzat en data Octubre del 2001, també redactat pel mateix tècnic, consistent Ampliació de l’Aparcament del Mil·lenari (Nou Aparcament de l’Àrea comercial de Sant Just Desvern) es van construir 81 places d’aparcament.

JUSTIFICACIÓ DE LA SOLUCIÓ ADOPTADA

CRITERIS FUNCIONALS

L’edifici es projecta com a una agrupació de cossos que tanquen i estructuren el buit que va deixar en el seu moment l’enderroc de l’antiga capella de l’original convent de les Monges Dominiques. Aquest buit que va deixar l’enderroc va provocar que restessin moltes mitjeres sense tractar a l’edifici “A”.

Aquest projecte es proposa tancar i articular aquestes mitjeres mitjançant aquesta agrupació.

Del mur de maçoneria, que ressegueix el pas peatonal del parc del Mil·lenari, pengen el nucli de comunicacions i els accessos als habitatges. S’ha projectat amb tres habitatges mirant a Sud i els altres dos mirant a l’oest. Així, el mur de maçoneria no conté peces principals i s’ha pogut procedir a realitzar obertures petites que sols ventilen banys, passadissos i els trasters.

S’ha projectat un sol nucli d’escales i accés per tal de reduir passadissos i poder donar als habitatges ventilació a totes les façanes.

Tots els habitatges tenen el mateix programa funcional i s’estructuren amb el mateix criteri: Una sala-estar-menjador-cuina, un dormitori amb vestidor independent, amb accés al bany.

Tots els habitatges es corresponen al tipus C complert.

CRITERIS ESTÈTICS

S’ha definit a partir de la voluntat d’unitat arquitectònica, ja que s’ha volgut donar continuïtat a la façana i crear un volum integrat amb els edificis de l’entorn.

La façana principal, de planta baixa i tres plantes pis, segueix el mateix model i alçades de la promoció realitzada als anys 2001-2002. La composició de la façana, ve donada per una modulació de les obertures, en funció de les estances interiors, i d’una col·locació estrictament regulada pels buits i plens.

Totalment oposada és la façana de maçoneria que dona al parc del Mil·lenari, trencada per la balconada de l’habitatge número 5 que provoca dos murs paral·lels que emfatitza encara mes la duresa d’aquesta façana.

Premios de Vivienda Social de Cataluña 2012
Datos

Modalidad Edificios de vivienda de promoción pública

Uso

Fecha de inicio de obra 2009-11-16

Fecha del certificado final de obra 2011-02-22

Dirección Carrer Àngel Guimerà 1-3, 08960
Sant Just Desvern
Barcelona (España)

Autores
Arquitectura
  • Joan Lluís Casajuana i Botines ( COAC 14598/0 )
Promotor
  • PROMOCIONS MUNICIPALS SANTJUSTENQUES S.A. (PROMUNSA)
Contratista
  • CABBSA OBRAS Y SERVICIOS S.A.
Otros técnicos
  • Rafael Casanovas i Peñalver ( Col·legiat 10.113)